המכונה בלעה את הכסף!!!!
מאת עו"ד אילה בירגר / מרץ 2014
לפני מספר ימים ניגשתי למכונות האוטומטיות בבנק כדי להפקיד שיק וכן כסף מזומן – כל אחד במכונה שונה.
במכונה הסמוכה עמד בחור והפקיד כסף מזומן. כעבור מספר דקות שמעתי אותו מדבר בטלפון "אתה שומע? אתה לא מאמין!!! המכונה בלעה לי את ה-10,000 שקלים שהפקידתי ולא הוציאה לי פיתקית . היה כתוב "תקלה".
ניגשתי לבחור ומסרתי לו את הפרטים של הפקידה בבנק המטפלת בעניינים אלו ואמרתי לו שיצור איתה קשר מיידי בפקס כי הסניף היה סגור. הוא כמובן הודה לי אבל היום 14.3.14 קראתי בעיתון ידיעות אחרונות את הטור של כב' השופט בדימוס, בועז אוקון, באותו ענין.
בחור שהגיע להוציא 3000 ש"ח מהבנקט – הכסף יצא מהבנקט ומייד נבלע בחזרה. הוא לא קיבל את הכסף וחוייב בחשבון . הוא נכנס לסניף, שם נאמר לו שאינו צריך לדאוג וכי יש מצלמת אבטחה אשר מתעדת את המשתמשים בבנקט. הבחור תבע את הבנק, הבנק לא סיפק את צילומי התעוד של מצלמת האבטחה ומנהל הסניף טען כי הצילומים אינם רלוונטיים מאחר והמצלמה מכוונת לפניהם של הלקוחות.
הרשמת בבית המשפט ציינה כי היה על הבנק להציג את הצילומים לעיון בית המשפט מאחר וניתן היה להתרשם מפניו של הלקוח ומהבעת פניו כאשר ראה שהכסף נעלם ונבלע בחזרה לתוך המכשיר. הבנק התגונן בטענה נוספת שבסוף היום ולאחר בדיקת הבנק, לא נותר כסף בבנקט. הלקוח טען כי יתכן ולקוח אחר שהגיע מייד אחריו לבנקט נהנה מן ההפקר ויתכן שקיבל את הכסף במקומו.
הרשמת קיבלה את טענות התובע, החילה את הכלל המשפטי המכונה "הדבר מדבר בעד עצמו" על המקרה וכן קבעה כי ההשערה של התובע שהכסף צורף למשיכה מאוחרת יותר היא השערה מתקבלת על הדעת. בית המשפט קבע כי על הבנק לשלם לתובע 4500 ש"ח אשר כוללים את סכום התביעה (3000 ש"ח ) וכן פיצוי על עוגמת נפש וביזבוז זמן (1500 ש"ח). הרשמת ביקרה את הדרך בה הבנק בדק את התלונה אשר הועברה מהבנק לחברת האשראי אשר מתחזקת את המכשיר וחוזר חלילה.
סיכומו של דבר המלצותיי הן:
- במקרה של הפקדת שיק או מזומן – מומלץ כמובן לצלם את השיק אבל גם את השטרות אשר הופקדו כך שיראו את המספרים הסידוריים שלהם – זאת על מנת שלא להותיר את "כל הקלפים" בידיו של הבנק ועל מנת שתהא דרך להוכיח את הפעולות אשר בוצעו. כמו כן ניתן להכין מסמך קבוע או מעטפת שרות נושאת את כל הפרטים, על אף שלא ניתן יותר להפקיד באמצעות מעטפות שרות. החשוב הוא לבצע את הפעולות הנ"ל באופן סיסטמטי וקבוע – זאת לאור העקרון המשפטי לפיו פעולות שאדם / גוף מבצע באופן קבוע, מסודר, חוזר על עצמו, מתועד – הופכות ל"רשומה מוסדית" ובית המשפט מכיר בתעוד הנ"ל כמו במסמך מוסדי מסודר . כמובן שיהיה צורך להציג בפני בית המשפט את התעוד המסודר בבוא העת במקרה הצורך חלילה.
- במקרה של משיכת מזומנים – מומלץ לצלם את הפעולה בטלפון הסלולרי ככל שניתן.
