אילה ברגר

טלפון: 972-9-8844156
פקס: 972-9-884667
אימייל: ayala.birger@gmail.com

כל מה שרצית לדעת על כתיבת צוואה לבד, ללא עו"ד, ללא הוצאות – מאת עו"ד אילה בירגר – 8.8.14

איזו מין צוואה זאת?
צוואה בכתב יד היא אחד מ- 4 סוגי הצוואות המוכרות על פי חוק הירושה. היא חוקית והיא תקפה. אפשר לערוך צוואה בכתב יד ואין צורך להגיע לעו"ד והדבר אינו כרוך בהוצאות.

מי יכול לכתוב צוואה?
כל אדם, צלול בדעתו, מעל גיל 18.

איך כותבים צוואה לבד?
המוריש יושב לבדו וכותב את הצוואה, ללא עדים, ומבלי שהיורשים המוזכרים בצוואה יהיו נוכחים במקום בזמן כתיבת הצוואה. המצווה יכתוב את כל הצוואה בכתב ידו בלבד. חשוב להקפיד על כתב ברור וקריא כדי שלא יווצר מצב שלא יבינו את הצוואה או יפרשו אותה לא נכון.

ואם אני חולה?
אדם שאינו צלול בדעתו או חולה במחלה פיזיולוגית קשה שיכולה להשפיע על שיקול דעתו – צריך לצרף לצוואה אישור רפואי מרופא המטפל בו ומכיר אותו – המעיד על כך שהוא מסוגל להבין מהי צוואה, והוא יודע ומבין על מה הוא חותם – נכון למועד עריכת הצוואה, כתיבתה, וחתימתה.

כל הצוואה צריכה להיות בכתב ידו של המצווה?
כן. כל הצוואה צריכה להיות בכתב ידו של המצווה. ללא יוצא מן הכלל, שם, ת.ז., תוכן, חתימה, תאריך – הכל צריך להיות בכתב ידו של המצווה בלבד.

מותר שיהיו נוכחים בחדר אנשים אחרים ויסייעו בכתיבת הצוואה? בעצות?
אסור שיהיו נוכחים יורשים או נהנים המוזכרים בצוואה. אסור להשפיע על המצווה לכתוב דברים שאינו רוצה.

מה צריך להיות תוכן הצוואה?
הצוואה צריכה לכלול פרטים מהותיים:

  • שם המוריש – כפי שהוא כתוב בתעודת הזהות.
  • מספר ת.ז. – 9 ספרות.
  • לשון ציווי – יש לכתוב את הצוואה בלשון ציווי – כלומר: אני מצווה… כי כל עזבוני יחולק כדלקמן: …" ולא "אני מקווה … אני מעדיף… אני מבקש… אני מאמין שהבן הבכור שלי יחלק את העזבון שווה בשווה בין כל ילדיי "…
  • שמות היורשים – יש לציין את שמות היורשים המלאים, לא כינוי ולא שמות חיבה, כפי שהם כתובים בתעודות הזהות שלהם.
  • ת.ז. של היורשים – 9 ספרות.
  • החלקים בעזבון ופרטים נוספים – יש לציין את קירבתו של היורש, שמו, מס' תעודת זהותו, והחלקים בעזבון למשל: אני מוריש לבני ישראל ישראלי ת.ז…. – 1/3 (שליש) מכל עזבוני.
  • חתימה – יש לחתום בתחתית כל עמוד בצוואה. בנוסף חשוב לחתום בסמוך לכל תיקון בכתב יד.
  • תאריך – מומלץ להוסיף תאריך בתחתית כל עמוד בצוואה.
  • פרוט העזבון – נכסי דלא ניידי (דירות / חנויות / מגרשים ) – יש לציין כתובת וכן גוש, חלקה, תת חלקה. אין להסתפק במילים "הדירה בראשון".
  • חשבונות בנק – יש לציין: בנק, סניף, מס' חשבון. כנ"ל באשר לקופות גמל – יש לדעת כי ההוראות אשר ניתנו באשר ליורשים, בשעה שניפתחו קופות הגמל, הן גוברות על ההוראות בצוואה . כך גם לגבי תוכניות ביטוח שונות. חשוב לדעת כי בני זוג צריכים לחתום על "טופס אריכות ימים" בבנק במידה והם רוצים למנוע מצב בו יחסם חשבון הבנק אם אחד מבני הזוג ילד לעולמו. תכשיטים – יש לתאר בפרוט את מראה התכשיט למשל: "צמיד מזהב לבן, עם הטבעת ציור של ציפורים עליו, וכן תליונים קטנים בצורת חיות שונות, עם סגר עגול". זכויות יוצרים – יש לציין את שם הספר, שנת הוצאה לאור, שם ההוצאה לאור וכל פרט מזהה, כנ"ל לגבי פטנטים.


מותר להדפיס את הצוואה?
אם מדפיסים את הצוואה צריך להחתים עדים על הצוואה.

איפה צריך להשאיר את הצוואה? להגיש לבימ"ש? אצל נוטריון? אצל רשם הירושות?
חשוב שמישהו ידע על הצוואה. ניתן להפקיד אותה ברשם הירושות. זה כרוך בתשלום אגרה. ואז בבוא היום וכשהיורשים יגישו בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה – ניתן יהיה לדעת שקיימת כבר צוואה שנירשמה ע"י המוריש. אם מעדיפים לא להפקיד את הצוואה ולא לשלם אגרה – ניתן להפקיד את הצוואה אצל חבר / מכר שסומכים עליו וכן לתת לו הנחיות לפיהן לאחר אריכות ימים ושנים יידע את היורשים בדבר הצוואה. ניתן להפקיד את הצוואה אצל עו"ד – ואולם לא תמיד עורך הדין יודע כשאותו אדם הולך לעולמו. מומלץ להפקיד ברשם הירושות או בבית הדין הרבני – אלו המקומות שאליהם פונים היורשים כשהם רוצים להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה לאחר שהמוריש נפטר. זה כמובן כרוך באגרה כאמור.

יש תנאים שאסור להכניס לצוואה?
כן. אסור להתנות תנאים על דרך השלילה – למשל: לבתי ישראלה ישראלי – "אינני מוריש שקל אחד אפילו – כי היא נהגה בי בגסות ובחוצפה והשפילה אותי". יש לציין: "לבתי ישראלה… אני מוריש 1 ₪". או מקרה שהיה: אדם שהתאבד והותיר אחריו צוואה בה הסביר כי התאבדותו נובעת מאישתו וילדיו אשר פגעו בו קשות והוא לא רוצה להותיר להם אגורה שחוקה . בית המשפט קבע כי אין מדובר בצוואה מאחר ולא כתוב מי כן יורש והאישה והילדים זכו לבסוף בכל הירושה.

קצבה / ביטוח חיים / קופות גמל – מה עושים איתם?
לגבי כל אחד מהגורמים הנ"ל – יש לפנות אל הקופה ולבקש את הטופס בו צויין המוטב / הנהנה במקרה מוות – ולעדכן בהתאם למצב הנוכחי. לעיתים הקופות הנ"ל נפתחו עוד טרם הנישואין או טרם נולדו ילדים ולכן יש לעדכן .

ואם אני רוצה להכניס הוראה לצוואה בקשר לטיפולים רפואיים מאריכי חיים?
מומלץ לכל אדם לשקול אם הוא מעוניין להכניס לצוואתו הוראה, כיום, כשהוא צלול בדעתו, בריא וכשיר – בנוסח זה: "אם חלילה אוגדר כ"חולה נוטה למות" – אני מצווה שלא להאריך את חייב באמצעים מלאכותיים".

דילוג לתוכן